Husdjursbegravning

Här hittar du information om hur du går tillväga för att begrava ditt husdjur

När tiden kommer och du behöver begrava ditt sällskapsdjur till exempel katter, kaniner och hamstrar, kan du begrava den på den egna tomten, men då du måste se till att du har tillräckligt stort avstånd till granntomter och vattendrag. Du måste också begrava djuret tillräckligt djupt, så att det får vila i frid utan att andra djur kommer åt det.

I de fall du ska begrava ett större djur och inte har någon egen tomt eller tycker att något annat ställe är bättre, kan du också begrava den på en annan fastighet om du har fått lov av berörd fastighets­ägare. Ett annat alternativ är att låta kremera ditt husdjur.

Det finns även möjlighet att begrava ditt husdjur på Markaryds kommuns begravningsplats för sällskapsdjur. Området kring gravarna sköts av kommunens parkavdelning. De klipper gräs och rensar ogräs under sommarhalvåret. Själva graven sköts däremot av djurets ägare. Man kan utsmycka graven efter eget önskemål.

För att begrava sitt sällskapsdjur på Markaryds kommuns begravningsplats för sällskapsdjur, är det obligatoriskt att först kontakta kommunen där man får uppge djurägarens namn och kontaktuppgifter samt vilket slags djur som ska begravas.

Efter anmälan tilldelas man en gravplats, som är numrerad och den gäller i 10 år. Ditt sällskapsdjur kommer att begravas på minst 70 cm djup. Avgiften för en gravplats regleras i kommunens taxa, som du hittar under sidan Kommun och politik - Styrande dokument. Öppnas i nytt fönster.

Vid frågor om begravning av sällskapsdjur eller göra en anmälan för att få tilldelat en gravplats på kommunens begravningsplats är du välkommen att kontakta oss via e-post eller via telefon.

Tänk på!

Gravar som inte tillkommit genom anmälan på Markaryds kommuns begravningsplats, kommer kommunen att ta bort.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 januari 2024 09:05