Fyrverkerier

Fyrverkerier

Fyrverkerier

Lokala föreskrifter säger att i Kronobergs län får man avfyra fyrverkerier på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton, från kl 12.00 till kl 03.00 dagen därpå.

Förbered platsen du ska avfyra dina fyrverkerier på väl i förväg så att du vet att de kommer att stå stadigt och att de kommer riktas mot en fri och folktom yta. Seriekopplade fyrverkerier - så kallade tårtor - ska stå på ett plant underlag så att de inte lutar åt något håll. Även dessa bör förankras.

  • Du är ansvarig för att varken människor, byggnader eller någon egendom skadas av dina fyrverkerier.
  • Det är åldersgräns på 18 år för att köpa och avfyra fyrverkerier.
  • I vissa fall behövs tillstånd, det är polisen som håller i dessa. Läs här om vad som gäller i ditt område. LÄNK
  • Gå aldrig fram till en raket som inte avfyrats. Den kan vara fördröjd och explodera när du inte är beredd.
  • Läs informationen på förpackningen noga, där får du information om vilket säkerhetsavstånd till personer och byggnader som fyrverkeriet kräver.


Skulle någon vara inte fungera, vänta ett par timmar. Lämna sedan tillbaka raketen till affären där du köpt den. Försäljaren har ansvar att ta emot felaktiga varor och du bör reklamera varan och få pengarna tillbaka.

Har något gått fel trots försiktighetsåtgärder? Ring 112 och försök släcka, om det finns möjlighet och det inte medför risker för dig.

Kontakta i första hand försäljningsstället och i andra hand leverantör eller importör när du ska bli av med resterna av dina fyrverkerier, de ska aldrig slängas i vanliga soporna eller på återvinningsstationen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 februari 2020 15:14
Sidansvarig: Lina van der Putten