Stöd- och behandlingsgrupp
Stöd- och behandlingsgruppen i Markaryds kommun erbjuder olika former av stöd till barn, ungdomar och föräldrar.
Familjebehandlarna arbetar med att ge stöd till barn, ungdomar och deras föräldrar. Det kan handla om små eller stora bekymmer i familjen eller i nätverket. Insatser kan ges som en serviceinsats eller som ett bistånd enligt socialtjänstlagen. Serviceinsatserna journalförs ej.
Behövs stödet en längre tid och är mer omfattande utreds behovet av insats enligt socialtjänstlagen.
Ansökan om bistånd - så här går det till Öppnas i nytt fönster.
Familjebehandlarna har tystnadsplikt.
Du kan följa stöd- och behandlingsgruppens arbete med barn och unga på Instagram. Här lägger vi även ut datum för gruppstarter.
Stöd- och behandlingsgruppen Markaryds kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stöd- och behandlingsgruppen erbjuder individuellt stöd samt grupper för föräldrar och barn. Här följer några exempel:
Råd och stöd till föräldrar: Rådgivande samtal till föräldrar med barn och unga i åldern 0-18 år. Vi erbjuder 1-7 samtal utifrån ditt önskemål och behov.
Råd och stöd till barn och unga: Du kan själv söka råd- och stödsamtal från det att du fyllt tolv år. Är du yngre krävs samtycke från dina föräldrar. Vi erbjuder en till sju samtal utifrån ditt önskemål och behov.
BRA-samtal: Samtal med barn i åldern 7-18 år som har en förälder eller en annan vuxen omsorgsperson som har en funktionsnedsättning, en sjukdom, ett missbruk eller en nära anhörig som avlidit.
rePULSE: Arbetsmetod som riktar sig till barn, unga och vuxna. Metoden innebär att man arbetar med impulskontroll och sociala färdigheter.
ABC - alla barn i centrum: Föräldrautbildning för alla föräldrar till barn från 3 år. Programmet innehåller fyra träffar och syftar till att stärka relationen mellan dig och ditt barn. De olika temana på träffarna är: visa kärlek, vara med, visa vägen och välja strider.
Familjeförskola: Gruppverksamhet som vänder sig till föräldrar som har barn i åldern 1-6 år och som önskar stöd i föräldraskapet. Gruppen består av två till fyra familjer.
Bubblan: Gruppverksamhet för barn som upplevt separationer. Här får barnen möjlighet att träffa andra barn i samma situation. Gruppen består av barn i åldern 7-13 år som träffas tio gånger en eftermiddag i veckan.
Vingen: Gruppverksamhet för barn och unga i åldern 6-18 år. Gruppen vänder sig till barn och unga i familjer där det förekommer eller har förekommit kemiskt beroende, psykisk ohälsa och/eller våld.
Familjefrid: Gruppverksamhet för barn som lever med eller har levt med en förälder som har ett missbruk eller lever i en miljö där det förekommer våld kan fås via Familjefrid Kronoberg. Stödet erbjuds antigen i Växjö eller i Markaryd.
En hälsning från våra fältarbetare
Vi heter Caroline Fager och Linda Werner och vi är kommunens ”fältare”. En fältare arbetar på olika sätt med att öka tryggheten för barn och ungdomar. Vi träffar kommunens barn och ungdomar både på skoltid och utanför skoltid och försöker bygga en relation med dem för att kunna vara ett stöd då någon behöver prata eller få hjälp med stort som smått.
Förebyggande arbete
Vi arbetar främst mot elever i mellanstadiet och högstadiet för att försöka lära känna barnen i ett tidigt skede. Vi besöker kommunens alla skolor regelbundet och pratar med elever på rasterna men vi är även delaktiga i livskunskapslektioner som kallas MiDH (Markaryds initiativ för din hälsa). I MiDH har vi lektioner flera gånger per år för elever i årskurs 4-9, tillsammans med skolans kurator, om olika aktuella teman. Vi samverkar även med polis och många andra aktörer bland annat från kultur- och fritidsförvaltningen. Tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen anordnar vi ”Bästa lovet” där vi går samman för att kunna skapa roliga aktiviteter för kommunens barn och unga på loven.
Fältarbete på helger och lov
Vi rör oss ute bland ungdomar vissa kvällar, helger och lov, i Markaryd, Strömsnäsbruk och Traryd. Vi besöker platser där vi vet att många samlas. Vi brukar också ha kontakt med Polisen, för att se om det finns behov av närvaro på ett särskilt ställe. Vi pratar med ungdomarna och ser så att allt är bra.
När vi fältar har vi alltid kläder som är märkta med ”Fältarbetare/Fältare”. Det står även på vår bil. Skulle du se oss i något sammanhang får du gärna gå fram och prata med oss allmänt eller lyfta en oro kring exempelvis en otrygg plats eller en händelse.
Råd och stöd till föräldrar och barn
Vi har lång erfarenhet av att ge stöd och behandling åt föräldrar, barn och unga. Det är inte lätt att vara förälder och ofta ställs man inför utmaningar i föräldraskapet. Vi fältare arbetar även som familjebehandlare och du som är förälder till barn som är yngre än 18 år kan kontakta oss för rådgivande samtal. Vi erbjuder upp till sju samtal och de är helt kostnadsfria och sker utan dokumentation.
Råd och stöd till barn och unga
Känner du dig ensam? Stressad? Orolig? Mår du dåligt? Har du problem med kompis/parrelation? Hamnar du ofta i svåra situationer? Behöver du någon att prata med utanför skolan och hemmet om något som känns jobbigt?
Då finns vi! Vi träffas där du vill och vi har tystnadsplikt!
Var rädd om dig!
Kontaktuppgifter
Ring eller skriv ett sms till oss så svarar vi så snart vi kan, vardagar mellan 07.30-16.30
Telefonnummer Caroline Fager: 0761060221
Telefonnummer Linda Werner: 0708138564
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.