Olika koster

Maten som serveras inom äldreomsorgen kallas för A-kost och följer svenska näringsrekommendationer. Vid behov finns specialkost och konsistensanpassad kost. Det är läkare eller sjuksköterska som ordinerar specilakost.

De personer som av olika skäl behöver särskilt anpassad mat får en lika
fullgod måltid som övriga. Maten ska så långt det är möjligt ändå likna dagens rätt. De som har dålig aptit eller av andra skäl äter liten mängd mat kan enligt ordination få en berikad kost som på ett bättre sätt tillgodoser energi- och näringsbehov. De personer som har tugg- och sväljsvårigheter får anpassad konsistens.

Omvårdnadsansvarig sjuksköterska ordinerar all specialkost. Vid planering av måltiderna följs Livsmedelsverkets rekommendationer om bra måltider i äldreomsorgen.

  • A-kost baserad på husmanskost, traditionella rätter och varieras efter årstid.
  • Glutenfri kost för personer med glutenintolerans (celiaki). Vete, råg, korn och havre produkter utesluts helt ur kosten.
  • Låglaktoskost för personer med kraftig laktosintolerans. Alla mjölk och mjölkprodukter utesluts utom hård ost (som är laktosfri).
  • Mjölkproteinfri kost för personer som inte tål komjölksprotein. Personen tål inga mjölkprodukter och alla mjölk och mjölkprodukter utesluts från kosten.
  • Energi- och proteinrik kost för personer med dålig aptit och ett högt behov av protein och kalorier. Kosten berikas speciellt och portionsmängden är något mindre än portionsmängden som serveras i A-kosten. Komplettera med energirik dryck och en klick smör eller margarin på grönsaker, sås eller på potatis/i potatismos. Det är viktigt att resten av dagens måltider är många och energirika för att uppnå högt energi och näringsintag. Vid behov av Energi och Proteinberikad kost rekommenderas att man har daglig matbeställning.
  • Diabeteskost följer A-kost.
  • Grov Paté för personer som har svårt att äta helt kött.
  • Timbal kost för personer som har tugg- och sväljsvårigheter, bråck eller förträngningar i matstrupen.
  • Flytande kost för personer med förträngningar eller skador i svalg och matstrupe.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 november 2018
Sidansvarig: Malin Vendel

Kontakt