Strandskyddet är en del av reglerna i miljöbalkens sjunde kapitel syftar till att långsiktigt skydda allemansrätten i strandområden och bevara en bra miljö för djur- och växtlivet på land och i vatten. Om det finns särskilda skäl kan dispens från strandskyddsbestämmelserna ges.
Strandskydd finns längs hav, sjöar och vattendrag i Sverige och sträcker sig 100 meter upp på land och lika långt ut i vattnet.
Vid Hannabadsjön i Markaryd är strandskyddet utvidgat till 200 meter.
Tack vare strandskyddet kan vi gå längs stranden, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg.
I strandskyddat område är det förbjudet att bygga eller ändra anläggningar och byggnader, ändra en byggnads användning, utöka din privata zon, gräva eller förbereda byggnationer. Det gäller även när det är du som äger marken.
Åtgärder som normalt är förbjudna:
Byggnader och anordningar som redan finns på platsen lagligt sedan tidigare får såklart finnas kvar och användas.
Det är oftast tillåtet att:
Du måste ansöka om dispens om du vill göra något som är förbjudet där det är strandskydd. Dispens är ett måste för att få bygga eller ändra.
Även om du har fått bygglov måste du också få dispens från strandskyddet. Du kan behöva en dispens från strandskyddet även när du inte behöver bygglov. Det gäller till exempel när du vill sätt upp en friggebod eller ett attefallshus.
För att du ska kunna få dispens krävs att åtgärden inte strider mot strandskyddets syfte. Det du ska göra får därför inte:
Det behöver finnas ett särskilt skäl i lagens mening för att du ska kunna få dispens. Ett särskilt skäl kan endast vara något av följande sex skäl:
Exempel på saker som inte räknas som särskilda skäl:
Du måste ansöka om dispens om du vill göra något som är förbjudet där det råder strandskydd. Dispens är ett måste för att få bygga, ändra, uppföra anläggningar och göra större åtgärder.
Ansökan om strandskyddsdispens skickar du till Miljö- och byggenheten antingen via post eller digitalt till mbn@markaryd.se.
Blankett för ansökan om strandskyddsdispens finns på Blanketter och e-tjänster.
Miljö- och byggenheten kan komma att begära in fler handlingar om så behövs än vad som nämnts ovan.
Alla ritningar ska vara skalenliga och fackmannamässigt utförda. Digitala handlingar ska vara i pdf-format.
Kontakta miljö- och byggenheten eller Länsstyrelsen i Kronobergs län för att vara säker på om undantaget gäller dig.
Ansökningar skickas alltid till mbn@markaryd.se
Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen senare.